Justering av wobblere
Alle håndlagde wobblere er justert slik at de svømmer godt når de kommer fra produsent.
Ofte vil det være fornuftig å tilpasse svøm i forhold til fiskeforholdene for best mulig resultat! Dette er egentlig ikke så veldig komplisert, bare man er litt forsiktig og gjør små justeringer om gangen. Litt øving, så vil dette bli som den naturligste ting.
Noe av det viktigste verktøyet når man skal drive med justering av en wobbler er en egnet tang. Erfaringsvis ei lita spiss tang med runde spisser, som vist på bilde. Legger også ved en link til en rimelig og god tang som burde være en del av standardutrustningen til en wobblerfisker. Trykk her!
Justering av øye
Øye kan justeres opp eller ned og dette vil tildels påvirke sparkene, men først og fremst hvor mye eller lite du ønsker at wobbleren skal søke (rett frem eller søke fra en side til den andre).
Bøyes øye ned vil søkene komme, men bøyes det opp vil søkene forsvinne. Mye søk vil påvirke stabiliteten til wobbleren og om du fisker i hard strøm må søkene ofte reduseres noe for at wobbler ikke skal komme opp.
Hvis wobbleren legger seg opp på den ene siden må øye bøyes motsatt vei. Denne «stabiliteten» er viktig! Om du ønsker søk må du sørge for at den går rett, altså at den ikke søker mer ut til den ene siden kontra den andre.
Legger her en link til en tidligere postet video som Helge Storihle i Fiskekameratene lagde for 1 år siden. Her blir dette vist i praksis. Trykk her!
Justering av leppe
Det ser selvfølgelig ikke åpenbart ut at man kan justere leppa på en håndlagd wobbler, men jo, det er mulig.
Det er ved hjelp av dette man i størst mulig grad påvirker hvor hardt wobbleren sparker / slår med rompa!
Bøyer du leppa nedover vil sparkene bli både større og hardere. Mens bøyer du leppa oppover blir sparkene raskere og mindre.
På mange wobblere er kombinasjonen harde spark og søk vanskelig. Dermed må ofte sparkene reduseres, altså bøye leppa opp, når du ønsker å ha en wobbler med mye søk. Justering av leppa kan selvfølgelig være en risikosport. Er det kaldt eller du har en wobbler med gammel sprø leppe vil jeg anbefale å varme leppa i en kopp med varmt vann før justering. Ellers er det utrolig hvor mye de tåler. Etter egen erfaring støtter jeg oppunder den nedre knekken på leppa mens jeg trekker spissen av den nedover eller på skrått inn og opp.
Nevner også at de aller fleste holder seg til justering av øye (pk 1) og lar leppe stå i den posisjon den kommer. Dette er i mange tilfeller godt nok og betydelig lavere risiko for å ødelegge wobbler
Ytterlige justeringer
Det finnes også ytterligere muligheter for å justere, men om det faktisk er vært bryet er jeg usikker på.
Går så vidt gjennom dette også for de som virkelig ønsker å utforske tema.
Her er det snakk om irregulære søk, altså at wobbler skal ikke søker i samme mønster hele tiden, men har et plutselig utskjær til den ene eller andre siden.
For å få til dette er det snakk om å få wobbler på grensen mot ute av balanse. Dette gjøres ved å bøye øyet til bak-krokøye til ene siden, noe som ofte må korrigeres med å justere det fremre øyet litt motsatt vei.
Siste justeringsmulighet er for å få wobbler til å svinge sideveis slik at den viser mer av sidene. Dette gjøres ved å bøye buk øye til en av sidene.
Må innrømme at jeg ikke selv praktiserer disse 2 sistnevnte justeringsmulighetene i særlig grad, men kanskje jeg burde.
Når skal wobbler justeres med de ulike svømmene?
Det store spørsmålet som jeg regner med at de fleste nå sitter med er; Når ønsker jeg hva?
En tommelfingerregel som mange av oss bruker og som vi har god erfaring med er:
- 8 grader eller kaldere er laksen litt treig og man ønsker en gange uten særlig søk, men svært gjerne med kraftige spark (leppe ned/øye opp)
- 9 grader og noe oppover er laksen på sitt mest aktive og man ønsker da som regel en litt mer aktiv svøm med søk. Mange ønsker da å redusere kraften og utslagene i sparkene til å bli mindre og raskere. (leppe opp/ øye ned)
- Når temp begynner å bli høy (17-18grader og oppover) er det nok flere teorier om hva som er rett. En ting er i alle fall sikkert, laksen blir noe treigere igjen og står å stanger. En del sverger til å reduserer søkene til lite eller ingenting, ofte uten harde spark, mens andre ønsker en mer vill svøm. Jeg har ingen fasit, men desto større grunn til å prøve litt forskjellige justeringer.
Viktig å påpeke at dette ikke er noen fasit, men et godt utgangspunkt. Driver du f.eks med harling fiske og har 3 stenger ute vil det kanskje være fornuftig å ikke ha akkurat samme svøm på alle.
Nevner til slutt at ikke alle wobblere er like enkle å justere, noen er nesten umulig å gjøre noe særlig med. Dette kan ha med type leppe, wobblerkropp og ikke minst hvordan streng er lagt inn i kroppen på wobbleren osv.
Lykke til med testing!